Dakpannen reinigen doe je zo!

Dakpannen reinigen, niet het eerste klusje waar je aan denkt op de zaterdagmorgen. Maar het ziet er natuurlijk niet mooi uit als heel je dak onder de viezigheid zit. Daarom is het voor de uitstraling van je huis erg belangrijk om het dak schoon te houden. Maar het is niet alleen voor de looks dat het dak schoon moet blijven. Wanneer een dak vies is, kan dit grote gevolgen hebben voor de staat van de dakbedekking. In de ergste gevallen veroorzaakt het zelfs lekkages. Dakpannen reinigen is daarom noodzakelijk voor een dak.

Er zijn 3 manieren waarop jij je dakpannen kan reinigen, deze zijn:

1. Algemene dakpannen reinigen

Wanneer het dak bestaat uit dakpannen of dakpanplaten, kunnen deze worden gereinigd door een hoge druk spuit. Een dak hoeft niet eerst vies te zijn voordat het gereinigd kan worden. Het is alleen maar beter om een dak regelmatig schoon te maken. Wanneer een dak nog niet heel vies is, kan het simpelweg worden schoon gemaakt met een hoge druk spuit. Is het dak een beetje vervuild, probeer dan om de hoge druk spuit te gebruiken met heet water. Is het vuil erg hardnekkig? Gebruik dan een klein beetje reinigingsmiddel. In de video onder aan de pagina is duidelijk te zien hoe een dak wordt gereinigd door middel van een hoge druk spuit.

Bij een leien of rieten dak werkt het reinigen van een dak net iets anders. Hierbij moet je namelijk iets voorzichtiger te werk gaan, doordat je snel schade aan kan richten aan het dak. Daarom is het advies om bij een leiden dak te reinigen onder lage druk. Bij het reinigen van een rieten dak wordt helemaal geen gebruik gemaakt van water. Hierbij wordt een klein laagje van het rietendak weggehaald.

2. Ontmossen

Het is erg belangrijk dat er wordt ingegrepen wanneer er mos begint te groeien op een dak. Mos zorgt er namelijk voor dat er luchtbellen ontstaan in de dakbedekking. Daardoor kan er regenwater in de dakbedekking glijden en wanneer het dan gaat vriezen, kunnen er scheurtjes ontstaan. Daarbij kan het regenwater ook door de dakbedekking heen komen waardoor lekkages ontstaan in huis. Hier wordt ook de dakisolatie de dupe van. Dit zorgt weer voor energieverlies.

Bij ontmossen is een goede voorbereiding erg belangrijk. De dak reinigingsspecialisten moeten namelijk goede toegang hebben tot het dak. Dit is noodzakelijk om het werk goed uit te voeren. Help ze dus bij de voorbereiding door tuinmeubels aan de kant te zetten. Mochten sommige meubels of voorwerpen echt niet aan de kan kunnen, bedek ze dan met zeil. Ook is het belangrijk dat de afvoer van het regenwater is afgesloten bij het ontmossen. Anders gaat het mos van het dak in de dakgoot, en is het niet reinigen maar vuil verplaatsen.

Nadat het dak vrij is voor de specialisten en de waterafvoer is afgesloten, kan het ontmossen beginnen. Het hangt echt af van de soort dakbedekking hoe de mos van het dak wordt gehaald. Vaak worden anti-mosproducten gebruikt. Deze moeten soms even inwerken. Het kan ook zonder reinigingsmiddelen, dan wordt er gebruik gemaakt van een vuilfrees. Dit is een roterende sproeikop die speciaal is gemaakt om mos te verwijderen. De specialisten weten zelf wat ze nodig hebben bij het ontmossen, dus dan hoeft u er niet over na te denken. Wilt u het zelf gaan doen? Kijk dan goed naar de soort dakbedekking en de hardnekkigheid van het vuil.

Dakpannen reinigen door mos

3. Dakcoating

Bij dakcoating wordt er een speciale laag op de dakbedekking gedaan. Dit gebeurt meestal na het ontmossen van een dak. Door de dakcoating komt er minder snel nieuw mos op het dak en is de dakbedekking beter beschermd tegen de weersomstandigheden. Er is ook de mogelijkheid om de coating op het dak aan te brengen in een kleur. Hierdoor ziet je dak er weer uit als nieuw! Om makkelijk te berekenen hoeveel coating er nodig voor het dak, kan dit met de coating calculator. In de onderstaande video is te zien hoe dakcoating in zijn werk gaat.

Huizen met dakcoating

 

Video dakpannen reinigen en coaten

One thought on “Dakpannen reinigen doe je zo!

Comments are closed.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top