Met het isoleren van je woning draag je een steentje bij aan het tegengaan van klimaatverandering én kan je een heleboel besparen op je energierekening. Eén van de plekken in je woning die je kan isoleren is je dak. Hierbij heb je de keuze uit veel verschillende isolatiematerialen die allen hun eigen voor- en nadelen hebben. Het kan dan lastig zijn te beslissen welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw situatie. Om je keuze eenvoudiger te maken, kan je in deze blog per criterium lezen welk isolatiemateriaal het gunstigste is.
Kosten
Voor velen is de prijs van isolatiematerialen een belangrijk aspect. Qua aanschafkosten zijn glaswol of kunststof platen van EPS de voordeligste optie. Daarna zijn houtwol en PUR platen het goedkoopst. Als geld de belangrijkste factor in je keuze is, dan zijn ecologische isolatiematerialen zoals papiervlokken, schapenwol en hennep sowieso geen optie. Kijk voor het complete plaatje van uw dakisolatie kosten op dakisolatie-advies.nl.
Toepassing
Wanneer je je dak laat isoleren, heb je de keuze om dit via binnen of buiten de doen. Het isolatiemateriaal wordt dan aan de binnen-of buitenkant van je dakconstructie aangebracht. Het grote voordeel van het laten isoleren van je dak langs binnen is er geen volledige dakrenovatie nodig is en je er dus minder werk aan hebt. Hierdoor is het ook een stuk goedkoper. Het isoleren van je dak langs buiten is dus duurder, maar daar staat wel tegenover dat je geen ruimteverlies hebt.
Isolatiewaarde
Ten slotte is de isolatiewaarde van een bepaald isolatiemateriaal een belangrijke factor. Hoe beter de isolatiewaarde, hoe minder dik je het materiaal aan hoeft te brengen. Materialen met een hoge isolatiewaarde zijn vaak uitermate geschikt voor kleine ruimtes, aangezien ze weinig van de kostbare ruimte in beslag nemen. Hierdoor blijft een lage zolder bijvoorbeeld beloopbaar. Over het algemeen hebben gespoten PUR en platen van PUR en PIR de hoogste isolatiewaarde. Papiervlokken, houtwol en gespoten glaswol hebben de minst hoge isolatiewaarde, waardoor ze relatief dik aangebracht moeten worden voor hetzelfde effect.