Dakreiniging voor elk type dak: van leien daken tot groendaken!

Je dak periodiek reinigen zorgt er niet enkel voor dat je woning er netjes blijft uitzien. Een goed onderhouden dak behoudt ook zijn beschermende functie. Een verwaarloosd dak kan al snel gaan lekken, met vochtproblemen en een verminderde isolatiewaarde van je dak tot gevolg. 

De dakbedekking kan door langdurige bevuiling poreus worden en zelfs scheuren. Water dat in het dak trekt, zet uit wanneer het vriest. Zo verergert de schade en zit je binnen de kortste keren met ernstige lekkages.

Met een periodieke dakreiniging voorkom je dat, en verbeter je de uitstraling van je woning.

Hoe vaak moet je een dak reinigen?

Hoe vaak je het dak moet reinigen, is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor is de ligging van je woonst. Het dak van een woning in een groene omgeving verzamelt sneller bladeren, takken en organisch afval. In een stedelijke omgeving heb je daar vaak minder last van.

Daarnaast bepaalt ook de helling van je dak hoe snel het dak vuil wordt. Regen kan heel wat vervuiling van een hellend dak spoelen, maar op een plat dak is die gratis poetsbeurt niet altijd gegarandeerd.

Tot slot speelt ook de dakbedekking een rol. 

Algemeen mag je stellen dat een dak eens in de 10 à 15 jaar aan een reinigingsbeurt toe is. Merk je in de tussentijd dat er zich heel wat bladeren op het dak verzameld hebben? Dan doe je er goed aan die zelf even te verwijderen. Hoe je zelf je dak schoon houdt, ontdek je hieronder.

Zo reinig je zelf verschillende soorten daken

Op welke manier je een dak reinigt, is grotendeels afhankelijk van het type dak. Niet elk soort dakbedekking mag op dezelfde manier onderhouden worden.

Tip: Zit je al op het dak? Maak dan van het moment gebruik om het dak even na te kijken

1. Hoe reinig je een dak met dakpannen?

Een pannendak kun je zelf reinigen met een hogedrukreiniger. Je kunt een hogedrukreiniger aanschaffen als je die vaker nodig hebt (bijvoorbeeld voor het reinigen van je gevel). Een goedkopere optie is het huren van de hogedrukreiniger.

Gebruik een vuilfrees (een smal opzetstuk) en spuit algen, mossen en ander vuil van het dak. Je mag gerust hoge druk gebruiken voor het reinigen van dakpannen. 

Tip: Zijn de dakpannen verouderd of bestaan ze uit kwetsbaar materiaal? Dan gebruik je bij voorkeur een lagere druk.

Doorgaans volstaat een behandeling met water, maar voor het verwijderen van hardnekkig vuil kun je overwegen om een mild reinigingsmiddel toe te voegen. Let goed op de samenstelling van de dakpannen, en kies het juiste reinigingsmiddel.

2. Leien dak reinigen

Een leien dak reinigen vergt wat meer voorzichtigheid. Spuit (onder lage druk!) een reinigingsmiddel voor leien daken op het dak. Laat het product inwerken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Vervolgens spoel je het middel en het losgeweekte vuil van het leien dak met een tuinslang. Gebruik ook daarbij geen hoge druk om schade aan de leien te voorkomen.

3. Zo reinig je een rieten dak

Een rieten dak kun je niet reinigen met een hogedrukreiniger. Het riet kan dan los komen te zitten, waardoor het dak zijn beschermende functie verliest.

Het rieten dak wordt in plaats daarvan gekamd of geschoren. Tijdens het kammen van het dak wordt al het vuil uit het riet verwijderd. Scheer je het dak? Dan verwijder je een dun laagje riet van het dak.

Je kunt ook gebruik maken van een algendodend middel. Rieten daken krijgen namelijk vooral te maken met alg- en mosgroei. Een behandeling met dergelijk middel doodt de organische vervuiling en beschermt het dak tegen overwoekering.

Het reinigen van een rieten dak is een nauwkeurige en tijdrovende klus. Voor het beste resultaat doe je bij voorkeur beroep op een professionele reiniger. Ga je liever zelf aan de slag? Win dan zeker even advies in bij een specialist.

4. Zelf een een bitumen dak reinigen

Bitumen daken zijn bijzonder gevoelig voor reinigingsmiddelen. Het dak schoonmaken met een reinigingsproduct is dan ook absoluut af te raden. Gebruik een harde bezem om het dak schoon te maken. Voor hardnekkig vuil kun je een hogedrukreiniger met water gebruiken.

5. Groen dak onderhouden: sedumdak

Een sedumgroendak moet je minstens 2 keer per jaar onderhouden. Het gebruik van reinigingsproducten is uiteraard niet nodig. 

Je moet je sedumdak 1 keer tijdens het voorjaar en 1 keer tijdens het najaar nakijken. Verwijder handmatig eventueel ingewaaid onkruid. Controleer het afvoersysteem van het dak, en verwijder eventuele ophopingen van bladeren en mos.

Je sedum groendak moet ook 2 keer per jaar bemest worden. Ook dat doe je tijdens het voor- en najaar. Zo verzeker je voldoende voedingsstoffen voor de planen op het dak. 

Een groendak water geven is niet nodig, behalve tijdens lange, droge periodes. Een wekelijkse sproeibeurt volstaat. Is het een erg warme zomer? Dan kun je het dak 1 keer in de 2 weken bewateren.

Tip: Je mag gerust over de planten op je groendak heen lopen!

6. Groendak onderhouden: biodivers dak

Een biodivers dak is begroeid met verschillende planten en kruiden. Zo’n dak heeft doorgaans geen bemesting of water nodig. Tijdens extreem droge periodes kun je het groendak best wekelijks een uur irrigeren.

Daarnaast moet je een biodivers groendak een keer per jaar maaien, bij voorkeur in de herfst. Om de groei van wilde bloemen te stimuleren, kun je ook halverwege juni het dak maaien. Zo vermindert de groei van grassen en krijgen de bloemen de kans om op te komen.

Verwijder binnen de 4 dagen na het maaien al het groenafval van het dak. Zo voorkom je overbemesting.

7. Dak beschermen tegen nieuwe vervuiling

Je houdt je dak natuurlijk liefst zo lang mogelijk schoon. Na het reinigen van je dak kun je ervoor kiezen om het dak te voorzien van een beschermende coating

Er zijn verschillende middelen op de markt. Zo kun je het dak behandelen met een impregneermiddel, dat niet enkel vocht tegenhoudt, maar ook de hechting van vuil vermindert. Een anti-mosmiddel of algendodend middel remt dan weer de groei van organische aanslag.

Tip: Laat je jouw dak reinigen en impregneren door een specialist? Laat dan ook meteen je gevel die behandeling ondergaan! Zo is de volledige bouwschil van je woning in een keer opgeknapt én beschermd.

Zelf je dakgoot reinigen

Je dakgoot reinigen zorgt ervoor dat die goed blijft functioneren. Een overstromende dakgoot kan een aanleiding zijn voor vervelende vochtproblemen

Zet een ladder stevig tegen de muur, en vraag eventueel iemand om de ladder vast te houden terwijl je werkt. Gebruik een schepje of je handen (met handschoenen!) om bladeren, takken, mossen en ander afval uit de dakgoot te halen.

Spoel daarna de restjes vuil uit de dakgoot met een tuinslang. Eventueel hardnekkig vuil kun je verwijderen met een schuurspons of schuurborstel. Spoel een laatste keer na, en je dakgoot is weer goed als nieuw!

Dakreiniging: een overbodige luxe?

Zoals je ziet, is het reinigen van je dak iets dat je beter niet achterwege laat. Waar je dak ook mee bedekt is, vuil, mossen en algen verwijder je liever te vroeg dan te laat. Ben je al bezig met het reinigen van je dak? Neem dan zeker ook even je dakgoot onder handen!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top