Dakpannen

Dakpannen in allerlei soorten en maten

Woningen met een schuin dak zijn voorzien van dakpannen. Maar wist u dat er veel verschillende versies zijn van een dakpan? Zo zijn er verschillende varianten als:

Betonnen dakpannen

Deze dakpannen zijn gemaakt uit een mengsel van cement, zand en toeslagstoffen. De betonnen dakpan bestaat in verschillende versies. Je kan kiezen voor de gegolfde dakpan of de tegel dakpan. De tegel dakpan wordt ook wel de vlakke dakpan genoemd. Ook zijn er twee verschillende sluitingen. Zo kunnen de betonnen dakpannen geleverd worden met een zijdelingse sluiting of een kop-sluiting. Het is belangrijk om naar de sluiting te kijken aangezien dit te maken heeft met de waterdichtheid van een dak. Het voordeel van de betonnen dakpannen is dat er coating op zit. Hierdoor komt er minder mos op het dak.

Betonnen dakpan

Keramische dakpannen

Deze dakpannen worden gemaakt van gebakken klei. Ook de keramische dakpannen zijn te verkrijgen in een gegolfde- of vlakke versie net als de betonnen dakpannen. De voordelen van keramische dakpannen zijn dat de dakpannen kleurvast zijn, een natuurlijke uitstraling hebben en ze zijn duurzaam. De dakpan wordt beschermd tegen vuil door een glazuurlaag. Tegenwoordig zijn er ook extra grote keramische dakpannen. Deze zijn sneller te plaatsen dan de normale dakpannen. Tevens gaan keramische dakpannen wat langer mee (50-100 jaar).

Keramische dakpan

Holle dakpannen

Er zijn drie verschillende soorten dakpannen met een holle vorm. Deze zijn:

  • Holle dakpannen zonder sluiting, dit is de normale holle dakpan. Deze ziet er uit als een gebogen vorm en is vooral geschikt voor daken die een hellingsgraad hebben van minimaal 25 graden.
  • Holle dakpannen met sluiting. Een holle dakpan heeft altijd een kop-sluiting. Deze sluiting is in dezelfde vorm als de dakpan. De holle dakpannen met sluiting kunnen alleen worden gebruikt wanneer het dak een hellingsgraad heeft tussen de 22 en 25 graden.
  • Holle dakpannen met een lichte golving. Worden vooral gebruikt bij daken die licht hellend zijn, dit zijn meestal daken met een hellingsgraad van ongeveer 20.

De platte dakpan

Net als de holle dakpannen zijn er ook van de platte dakpannen drie verschillende soorten versies. Deze zijn:

  • Platte dakpannen met ribben en sluitingen. In deze dakpannen zit een rib die ervoor zorgt dat er extra stevigheid is. Deze heeft een licht golvende vorm. De platte dakpannen met ribben en sluitingen liggen vooral op de daken die een hellingsgraad hebben van 25 graden.
  • Platte dakpannen met sluitingen. Door deze dakpannen op een dak te leggen, krijgt het dak een vlakke uitstraling. Het dak moet voor deze dakpannen minimaal een hellingsgraad hebben van 24 graden en maximaal 35 graden.
  • Tegelpannen, dit zijn dakpannen die geen sluiting hebben. Daardoor worden ze alleen gelegd op daken die steil zijn. Hiermee wordt een hellingsgraad bedoeld van minimaal 35 graden. De tegelpannen worden kruiselings geplaatst. Hierdoor blijft maar 33% van elke pan te zien.

Merken dakpannen

Op de markt bestaan meerdere gerenommeerde merken die dakpannen maken. Wilt u meer weten over de merken? Dan bekijk onderstaande merken eens:

Dakpannen vervangen?

Wilt u dakpannen gaan vervangen? Oriënteer eens op de markt zodat u ongeveer weet wat u kwijt bent. Maak ook de afweging of ze wel daadwerkelijk aan vervanging toe zijn of dat u juist een ander aanzicht wilt. Een gemiddelde richtprijs voor het vervangen van dakpannen is ongeveer €50,- per m2.

 

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top