Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Voor je zonnepanelen kan laten leggen, is het wel belangrijk dat je er zeker van bent dat jouw dak hier wel geschikt voor is. Er zijn verschillende punten die hier een rol in spelen. Dit moet je dus wel eerst weten, pas daarna is het de moeite waard om zaken als de levensduur van zonnepanelen op Solarite.nl uit te zoeken. Je leert hier meer.

Is het jouw dak?

Wil je zonnepanelen leggen? Dan moet je natuurlijk wel eigenaar zijn op het dak. Woon je bijvoorbeeld in een appartement, dan is het niet jouw dak. Houd hier dus wel rekening mee voordat je aan de slag gaat met het zoeken van een installateur.. 

Weinig last van schaduw

Schaduw is misschien wel de grootste vijand van jouw rendement. Daarom is een dak waar veel schaduw op valt het minst geschikt voor zonnepanelen. Staan er bomen of hoge gebouwen in de buurt? Dan verlies je veel omdat de panelen in serie geschakeld staan. Eén paneel ligt in de schaduw en alle panelen leveren direct minder op. Wees wel realistisch, een klein beetje schaduw is tegenwoordig wel op te vangen. 

Hoe goed is het dak?

Ook het dak zelf moet natuurlijk wel voldoende sterk zijn. Het is dus belangrijk om jouw dak en dakconstructie goed te controleren voor je begint. Misschien zijn onderhoud en herstel eerst nodig. Dit is ook direct een kans om je dakisolatie te verbeteren. Wanneer jouw dak in de juiste staat is, dan moet het mogelijk zijn om met zonnepanelen te werken. Het is altijd slim om de specialist als Solarite B.V hier even naar te laten kijken. 

Het type dak

Zonnepanelen kunnen op platte en schuine daken. De schuine daken zijn vooral voorzien van dakpannen. Al is het meer en meer mogelijk om ook op andere soorten daken een paneel te leggen. Dit gaat bijvoorbeeld om rieten daken of om gebogen daken. Al blijft het met rieten daken wel oppassen. Het ziet er minder mooi uit en het is technisch nog altijd lastig. Er zijn oplossingen zoals het plaatsen naast ramen. Dit maakt dat je toch meer kan doen met rieten daken. Ook werken met zonnefolie voor gebogen daken is daar een goed voorbeeld van. 

Tot slot

Het is ook belangrijk om te kijken of er mogelijkheden zijn om je zonnepanelen te combineren met een groen dak. Het is ruimschoots onderzocht en deze combinatie kan goed werken. Wanneer de temperaturen oplopen dan zal de groene dakbedekking juist voor verkoeling zorgen en jouw zonnepanelen dus alleen maar beter laten werken. Dit is ook een voordeel.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top