Het isoleren van uw dak of zolder is geen overbodige luxe. Er kan immers veel energie verloren gaan bij een dergelijk oppervlak of dergelijke ruimte. En dat kost u per jaar onnodig veel energie. Het isoleren van het dak is zonder twijfel één van de meest rendabele investeringen. Warmte stijgt en daarmee kan bij een slechte dakisolatie maar liefst 25% van de warmte verloren gaan. Wat nu als u dat kunt voorkomen? Een dergelijke ingreep hoeft niet altijd rigoureus te zijn. In veel gevallen kan een dakisolatie relatief snel worden uitgevoerd. Dit ligt onder andere aan de constructie van de ruimte of het dak en aan de constructie er van.
Dakisolatie kiezen
Bij dakisolatie gaat het er om dat er isolatiemateriaal wordt aangebracht in tussenruimtes waar koudebruggen zitten of waar nog geen correcte afdichting zit. Het begint dus met het kiezen van het juiste isolatiemateriaal. Afhankelijk van de ruimte en constructie kan er worden gekozen uit verschillende materialen als:
-
Glaswol
Dit isolatiemateriaal is een van de meest gebruikte in huis. Glaswol bestaat uit gerecycleerde glasscherven gecombineerd met zand. Er zijn twee verschillende vormen van Glaswol. Het is te verkrijgen in platen en als deken. Het deken wordt ook wel een flensdeken genoemd. Het voordeel van glaswol isolatie is dat het makkelijk is om oneffenheden weg te werken. Het nadeel is dat er door glaswol veel minerale vezels vrij komen. Dit heeft tot gevolg dat er irritaties ontstaan aan de ogen of huid.
-
Dakisolatieplaten
Isolatieplaten zijn makkelijk te plaatsen doordat ze bestaan in erg veel verschillende groottes. Het is dus mogelijk om op kleine maar ook op grote oppervlaktes isolatieplaten te plaatsen. Een ander voordeel is dat er geen dikke laag nodig is van de platen, dit bespaart ruimte. Daarbij zijn de isolatieplaten ook goed voor het geluid binnen huis. Het zorgt namelijk voor een akoestisch effect.
De meest gebruikte isolatieplaten bestaan uit PUR of PIR. PUR staat voor polyurethaan. Deze platen worden gebruikt bij platte en schuine daken. Er zit bij deze platen al een dampremmende laag. Het voordeel hiervan is dat er niet nog een dampscherm over de isolatieplaten gezet hoeft te worden. Wel moet je de platen aan elkaar plakken met dampremmende tape. Om het helemaal goed af te werken, is het een aanrader om de kieren goed af te sluiten met PUR in schuimvorm.
PIR staat voor polyisocyanuraat. Dit betekent dat PIR isolatieplaten een hoge isolatiewaarde hebben. Net als de PUR platen, kunnen ook de PIR platen bij een plat dak en schuin dak worden geplaatst. Het grootste voordeel van PIR is dat het brandvertragend is. Veel mensen kiezen dan ook PIR platen voor de veiligheid. Het nadeel is dat het wel langer duurt om deze platen te plaatsen. Dit komt door de harde structuur. Hieronder staat een video hoe PIR platen worden geplaatst.
-
Isolatie schuim
Isolatie schuim wordt ook wel PUR schuim genoemd. Bij het vorige kopje kwam dit isolatiemateriaal al naar voren. Het schuim is een vloeibaar kunststof dat bestaat uit twee componenten. Deze componenten zijn Polyol en PMDI. Door deze twee samen te voegen ontstaat er een chemische reactie. De vloeistof zet namelijk uit en vervolgens ontstaat er hard schuim, PUR schuim dus. Dit schuim wordt vooral gebruikt om naadloos te isoleren bij daken. De voordelen van PUR zijn dat het een hoge isolatiewaarde heeft en het goed bestand is tegen vocht.
Welke methode voor u het meest geschikt is, wordt door specialisten bepaald. Zij hebben de expertise in dakisolatie. Laat u goed informeren over de mogelijkheden voor uw situatie.