De populairste daken

Bij dakbedekking is het altijd belangrijk dat er gekeken wordt naar het soort dak, ga je voor een plat dak of een schuin dak? Dit is ook makkelijker bij het bedekken van een dak. Hieronder kunt u lezen welke soort daken er allemaal zijn en wat de kenmerken zijn van dit soort dak. Deze kenmerken zijn de isolatiemogelijkheden, prijs, voordelen en de dakbedekking die je het beste kan gebruiken op dit dak!

Dak 1: Plat dak

Een plat dak is een van de makkelijkste daken. Dit komt doordat het dak slechts een horizontaal vlak is. Maar het dak is nooit helemaal vlak, er zit altijd een kleine hellingshoek in. Deze kleine hellingshoek zorgt ervoor dat het regenwater makkelijk weg kan lopen van het dak. Wanneer de hellingshoek groter is dan 15 graden, is er sprake van een lessenaarsdak. De voordelen van een plat dak zijn:

 1. Een plat dak is niet gevoelig voor wind. Dit komt doordat de wind er makkelijk overheen kan glijden en er dus niet tegenaan botst.
 2. Een plat dak ziet er erg mooi en strak uit.
 3. Op een plat dak zijn makkelijk zonnepanelen te plaatsen.
 4. Het is erg makkelijk om een plat dak te installeren.

villa met plat dak

Dakbedekking bij een plat dak

De dakbedekkingen die goed passen bij een plat dak zijn bitumen, PVC en EPDM.  Bitumen wordt ook wel roofing genoemd en EPDM is synthetisch rubber. Al de materialen zijn erg goed, dus het maakt in dat opzicht niet uit welke je kiest. PVC heb je in erg veel kleuren, het is een aanrader om grijs te kiezen. Dit komt doordat de andere kleuren een grote kans hebben om te verkleuren. Dan ziet je dak er na een tijdje niet stijlvol meer uit. Bitumen en EPDM zijn goed te onderhouden en hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Een Bitumen dak kost gemiddeld tussen de €40 en €50 euro per vierkante meter en gaat tussen de 20 en 30 jaar mee.
Een EPDM dak kost gemiddeld tussen de €50 en €80 euro per vierkante meter, maar gaat wel langer mee: 40 – 50 jaar.
Een PVC dak kost gemiddeld tussen de €45 en €80 euro per vierkante meter en gaat tussen de 20 en 30 jaar mee.

Dakisolatie

Er zijn drie manieren om een plat dak te isoleren:

 1. Warm plat dak: De isolatie wordt hier via buiten geplaatst. Het wordt dan buiten neergelegd en vervolgens komt daarop de dakbedekking.
 2. Koud plat dak: De isolatie wordt hier via binnen geplaatst. Het wordt dan onder het dakbeschot gelegd, maar dit werkt minder goed dan via buiten.
 3. Omgekeerd dak: De isolatie wordt hier via buiten geplaatst. Het wordt dan op de dakbedekking neergelegd. Dit komt vooral voor bij renovaties.

Dak 2: Zadeldak

Een zadeldak is eigenlijk de klassieker onder de daken. Dit komt doordat een zadeldak bij erg veel bouwstijlen past en hierdoor erg veel wordt gebruikt. Het zadeldak komt voor in verschillende vormen. De meest eenvoudige vorm bestaat uit twee vlakken die tegen elkaar aan staan, het dak dat alle kinderen tekenen en eruit ziet als een omgekeerde V. De hellingshoek van een zadeldak moet minimaal 15 graden zijn, maar je kan het zo stijl maken als je zelf wil. Aan een zadeldak moeten altijd twee dakgoten worden gevestigd. De voordelen van een zadeldak zijn:

 1. Een zadeldak is windbestendig.
 2. Een zadeldak heeft een goede afvoer van regenwater.
 3. Hoe steiler het dak, hoe meer leefruimte eronder komt.

Zadeldak

Dakbedekking bij een zadeldak

De soorten dakbedekking die je kan gebruiken bij een zadeldak zijn:

 • Leien: Hier is er de keuze tussen kunst leien of natuur leien.
 • Dakpanplaten: Dit zijn grote platen van staal of aluminium en zien eruit als dakpannen of leien. Hierdoor is het makkelijk te plaatsen aangezien alleen de platen moeten worden vastgemaakt en niet de losse leien of dakpannen.
 • Dakpannen: Hierbij is er de keuze uit gebakken klei dakpannen, betonpannen en tegelpannen.
 • Riet: Dit maakt een dak erg uniek.

Kunst leien kosten gemiddeld tussen de €65 en €75 euro per vierkante meter en hebben een levensduur van 30 jaar.
Natuur leien kosten gemiddeld tussen de €110 en €120 euro per vierkante meter, maar hebben wel een levensduur van 90 jaar.
Klei dakpannen kosten gemiddeld tussen de €35 en €65 euro per vierkante meter en hebben een levensduur van 100 jaar.
Betonnen dakpannen kosten gemiddeld tussen de €20 en €40 euro per vierkante meter en hebben een levensduur van 30 jaar.
Een rieten dak kost gemiddeld tussen de €70 en €95 euro per vierkante meter en heeft een levensduur van 35 jaar.

Dakisolatie

Bij een zadeldak zijn er drie manieren om het dak te isoleren:

 1. Via binnen: Deze manier gebruik je wanneer de dakbedekking die er al ligt moet blijven liggen. Het enige nadeel hieraan is dat er enkele centimeters verloren gaan in de kamer.
 2. Via buiten: Deze manier gebruik je vooral bij een nieuwe dak of een dak dat helemaal gerenoveerd moet worden. Hierbij wordt de dakbedekking namelijk over de isolatie heen geplaatst.
 3. Zoldervloer isoleren: Dit wordt vooral gebruikt wanneer de kamer onder het dak niet gebruikt wordt. Door dan de zoldervloer te isoleren zijn de kamers daaronder wel geïsoleerd.

Schuin dak

 

 

 

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top