Wat is EPDM?

EPDM is een soort rubber waarmee je een dak kan bedekken. Het is helaas niet de goedkoopste, maar wel een van de beste materialen om een plat dak mee te bedekken. Hier lees je alles over EPDM, van de voordelen tot hoe het geplaatst wordt. Onder aan de pagina staat in een duidelijke video uitgelegd hoe je EPDM zelf kan plaatsen!

De voordelen van EPDM

  1. Lopen, het dak blijft altijd beloopbaar. Hierdoor is er altijd de mogelijkheid om het dak op te gaan zonder dat het dak kapot gaat. Het materiaal smelt ook niet bij hitte en het scheurt niet bij kou.
  2. De levensduur van het dak rubber is gemiddeld tussen de 40 en de 50 jaar.
  3. EPDM dakbedekking heeft geen onderhoud nodig. Mocht het kapot gaan, scheurt de bedekking nooit uit waardoor het altijd een kleine beschadiging blijft. Gelukkig is deze beschadiging makkelijk te herstellen met zelfklevende folie.
  4. Het is ideaal om een groendak aan te leggen. Dit komt doordat het materiaal wortel- en waterdicht is. Een groendak geeft een leuke en natuurlijke uitstraling in tegenstelling tot saaie grijze rubber.
  5. EPDM kan gebruikt worden bij alle soorten daken en kan ook over de bestaande dakbedekking worden geplaatst.

Hoe wordt EPDM geplaatst?

Het dak rubber kan op drie verschillende manieren worden gevestigd op een dak. De basis is om de folie van EPDM goed op maat te maken van een dak. Wanneer er meerdere stukken folie nodig zijn voor het dak, worden deze met een overlap naast elkaar geplaatst om te zorgen dat het waterdicht blijft. Om zeker te weten dat er geen regenwater doorheen gaat komen, worden de overlappen ook nog eens goed vastgelijmd. De drie manieren waarop EPDM geplaatst wordt leest u hieronder:

Manier 1: Lijmen

De folie wordt vastgelijmd op het dak. Deze manier kan niet altijd worden gebruikt, want de ondergrond moet wel geschikt zijn voor lijm aangezien de folie anders niet blijft plakken. Als de onderlaag isolatieplaten zijn, kan de folie hier direct worden op gelijmd. Bij andere situaties moet er gebruik gemaakt worden van een tussenlaag.

Manier 2: Ballastlaag

Dit is een erg snelle manier om EPDM folie te plaatsen. De folie wordt hier niet vastgemaakt aan het dak, maar de folie blijft op het dak zitten door een ballastlaag. Een voorbeeld van een ballastlaag is grind.

Manier 3: Mechanische bevestiging

De laatste manier waarop de folie op een dak kan worden geplaatst is door middel van mechanisch bevestigen. Het voordeel hiervan is dat de folie zowel op, onder als langs het dak kan worden vastgemaakt.

om EPDM te plaatsen, moet eerst berekend worden hoeveel er nodig is. Dit kan met een formule. Zo wordt er niet meer ingekocht (en dus meer kosten gemaakt) dan nodig.

Video: Doe het zelf

In deze video wordt duidelijk in stappen verteld hoe je zelf een EPDM dak kan plaatsen!

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top