Zonnepanelen op je dak: Wat zijn de mogelijkheden?

Het gebruikmaken van zonnepanelen voor het opwekken van energie, wordt steeds populairder. Echter is het plaatsen van zonnepanelen niet overal mogelijk en moet je zeker weten of jouw dak geschikt voor zonnepanelen is. Daarom lees je in dit artikel wat de mogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen, afhankelijk van jouw dak.

Bereikt de zon jouw dak?

Het is vanzelfsprekend dat je zonnepanelen alleen op je dak laat plaatsen als de zon daadwerkelijk op het dak schijnt. Laat daarom van tevoren de hellingshoek van jouw dak opmeten door een specialist, om te kijken of er wel genoeg zon op jouw dak terechtkomt en dus voldoende energie oplevert.

De juiste dakbedekking voor zonnepanelen

De mogelijkheid om zonnepanelen op jouw dak te plaatsen hang sterk af van de soort dakbedekking van jouw huis. Voor schuine daken zijn dakpannen en golfplaten de beste dakbedekking voor het plaatsen van zonnepanelen. Voor platte daken is een dakbedekking van bitumen, die niet al te oud zijn het beste. Dakbedekkingen zoals riet, aluminium en glas zijn niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.

Het beschikbare dakoppervlak voor zonnepanelen

Of het plaatsen van zonnepanelen op jouw dak wel rendabel is. Wanneer jij over een klein dakoppervlak beschikt en hier maar drie zonnepanelen kunt plaatsen, zal je nooit genoeg energie kunnen produceren om jouw hele huis te kunnen voorzien van genoeg stroom. Daarom wordt over het algemeen aangeraden om over te stappen naar een zonnestroomsysteem als je minimaal zes zonnepanelen om jouw dak kwijt kan.

Heeft jouw dak genoeg draagkracht?

Zonnepanelen zijn uiteraard niet de meest lichte voorwerpen. Daarom is het belangrijk dat het dak van jouw huis over genoeg draagkracht bezit om de zonnepanelen te ondersteunen. Om de draagkracht van jouw huis bepalen wordt het aangeraden om contact op te nemen met een specialist die dit kan controleren.

Doe een dakcheck

Twijfel je nog steeds of het plaatsen van zonnepanelen op jouw dak jou iets oplevert? Neem dan gerust contact op met een specialist als Zonduurzaam, zodat deze langs kan komen om te kijken of jouw dak geschikt voor zonnepanelen is en voor welke zonnepanelen je dan het beste kunt gaan.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top