Asbestdak verwijderen

Huizen of schuren gebouwd voor 1994 hebben mogelijk een dak met asbest: je kunt er dan voor kiezen om het asbestdak te verwijderen. Wanneer het dak beschadigt raakt of verweert dan is er namelijk een risico voor jou en je buurtbewoners.

Is een asbestdak verwijderen verplicht?

Op dit moment ben je niet verplicht op het asbestdak te verwijderen. Het kabinet wilde in eerste instantie een verbod op asbestdaken in 2025 opleggen, maar dit voorstel is in de Eerste Kamer gesneuveld.

Wanneer is het wel verstandig je asbestdak te verwijderen?

Wanneer het gaat om een oud dak dat aan het verweren is of als het beschadigd is. In dit geval raken de asbestvezels los en zweven ze door de lucht. Ook als je gaat verbouwen is het slim om het asbestdak te laten verwijderen door een expert.

Hoe weet ik of er asbest in mijn dak zit?

Asbestdaken komen alleen voor bij huizen gebouwd voor 1994. Bovendien is er alleen asbest gebruikt bij golfplaten, leien en bitumen. Twijfel je? Kies dan voor een professionele asbestinventarisatie: een onderzoek waarbij een expert zoekt naar asbest.

Wat kost het verwijderen van mijn asbestdak?

Voordat je het dak laat verwijderen, vindt eerst een inventarisatie plaats: hierbij controleert een expert of er inderdaad sprake is van een asbestdak. Dit kost gemiddeld €400,-. Voor het verwijderen en het veilig afvoeren van het asbesthoudende materiaal betaal je vanaf €1.400,-. Hierbij hangen de kosten uiteraard af van het type dakoppervlak en de grootte van het dak. Tot slot betaal je natuurlijk nog voor de nieuwe dakbedekking. Voor golfplaten begint de prijs bij een dakoppervlak van 50 m² rond de €1.550,-.

Asbestdak verwijderen: kosten 2022


 
Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Inventarisatie €400,-
Verwijderen en afvoeren asbestdak Vanaf €1.400,-
Nieuwe golfplaten Vanaf €1.550,-

Asbestdak verwijderen: werkwijze

Benieuwd hoe een asbestverwijdering precies in z’n werk gaat?

De dakdekkers volgen drie belangrijke stappen:

  1. Asbestinventarisatie: het onderzoek naar asbest op de locatie. Een expert controleert of het inderdaad gaat om een asbesthoudend dak.

2. Asbestdak verwijderen: de vakmannen verwijderen nu voorzichtig het dak. Dit doen zijn in z’n geheel en zonder de golfplaten te beschadigen.

3: Een eindcontrole: hierbij controleert een vakman of er niet iets is achter gebleven en of de verwijdering goed is gegaan.

Zelf asbestdak verwijderen of uitbesteden?

Wanneer het gaat om een golfplaten asbestdak van minder dan 35 m² is het toegestaan om dit zelf te verwijderen. Om risico’s voor jou en je omgeving te verminderen raden we toch echt aan om hiervoor ervaren dakdekkers in te schakelen.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top