Wat zijn PVT-warmtepomppanelen?

We kennen allemaal de PV-panelen ofwel zonnepanelen die je op je dak kunt leggen. De afkorting PV staat voor ‘PhotoVoltaic’ ofwel ‘licht elektriciteit’. Maar ken je de term PVT-warmtepomppanelen ook al? In dit artikelen leggen we uit wat PVT-warmtepomppanelen zijn en wat de voordelen zijn.

Warm water én stroom

PV-panelen worden gebruikt om stroom op te wekken en zonnecollectoren kunnen worden gebruikt om met behulp van een zonneboiler warm water te maken. Maar je kunt je dak natuurlijk maar één keer volleggen met panelen. Daarom zijn de twee technieken gecombineerd in de PVT-warmtepomppanelen. De T die wordt toegevoegd aan PV staat daarbij voor Thermal. Het bijzondere aan de PVT-warmtepomppanelen is dat ze niet alleen kunnen zorgen voor warm water, maar ook warmte uit het zonlicht/daglicht en de buitenlucht kan onttrekken. Dit kan dienen als energiebron voor een water/water warmtepomp.

All-electric warmtepomp zonder bron

Een water/water warmtepomp is een warmtepomp die normaal gesproken met behulp van een bron warmte uit de aardbodem onttrekt en dit gebruikt voor het het verwarmen en koelen van je woning en het verwarmen van water. Dit is een all-electric warmtepomp, dus je verbruikt daarbij geen gas. De compressor van de warmtepomp verbruikt alleen een geringe hoeveelheid elektriciteit. Dankzij de PVT-warmtepomppanelen heb je voor deze water/water warmtepomp geen bron in de grond nodig.

Ook koelen mogelijk

De PVT-warmtepomppanelen kunnen in combinatie met een water/water warmtepomp ook zorgen voor het koelen van je woning. Dan heb je dus geen airco nodig! De functie van de panelen wordt in dat geval omgedraaid: ze halen warmte uit de woning en geven dit af aan de buitenlucht.

Zeer stille werking

Vaak wordt gedacht dat warmtepompen veel herrie maken. Maar de PVT-warmtepomppanelen in combinatie met een water/water warmtepomp hebben een geruisloze werking. De aluminium lamellen aan de achterzijde vormen in feite één grote warmtewisselaar, waarbij de lucht/water warmtepompen nog een ventilator nodig is. De buren hebben dus ook geen last van de warmtepomp.

Als je PV-panelen overweegt, maar je overweegt ook om je huis duurzamer te verwarmen, dan is het dus zeker goed om PVT-warmtepomppanelen op je dak te overwegen.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven