Hoe monteer je een lichtkoepel in 10 eenvoudige stappen

Laten we dit artikel beginnen door te omschrijven wat een lichtkoepel precies is. Een lichtkoepel is een dakraam variant dat speciaal is ontworpen om optimaal van natuurlijk daglicht gebruik te maken. Om zo perfect voor een natuurlijke lichtbron te zorgen.

Want lichtkoepels met een koepelvormig glas of kunststof paneel kunnen via een plat dak tot driemaal meer daglicht binnenlaten dan een verticaal raam met een vergelijkbare grootte.

Een praktische en esthetische toevoeging aan een woning

Lichtkoepels zijn zoals je kunt lezen een praktische en esthetische toevoeging voor iedereen die graag wat extra zonlicht in huis wil hebben. Deze bouwconstructies veranderen een donkere en sombere sfeer in een woonruimte immers zeer effectief in een stralende en glanzende ambiance.

Lichtkoepels van Lichtkoepels.info zijn lekker betaalbaar, eenvoudig te installeren en in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Je kunt bovendien tussen lichtkoepels met kunststof of glas kiezen.

Als je de voorkeur aan een kunststof koepel geeft, dan worden acryl en polycarbonaat hiervoor het meest toegepast. Als je graag beter tegen inbraak beschermd wilt zijn, kies dan voor polycarbonaat in plaats van acrylaat. Polycarbonaat is in dit geval iets duurder, maar wel onbreekbaar.

Wat betreft de vorm van een lichtkoepel, kun je veelal kiezen tussen ronde koepels, vierkante koepels, rechthoekige koepels of piramidevormige dakkoepels.

Het voordeel van een vlakke lichtkoepel

Er bestaan naast de koepelvormige lichtkoepels ook vlakke uitvoeringen. Een vlakke lichtkoepel is eenvoudigweg één vlak glas of kunststof paneel dat is ontworpen om op een plat dak te worden geïnstalleerd.

De aantrekkingskracht van deze platte glazen dakkoepels is dat het frame zich alleen aan de buitenkant van het raam bevindt, waardoor je het frame van binnenuit niet kunt zien. Zo zie je dus enkel een helder raam. Sommige mensen vinden dit esthetisch aantrekkelijker.

Een platte lichtkoepel is meestal van inbraakwerend weerstandsklasse II materialen voorzien. Deze platdakramen komen hierdoor voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen in aanmerking.

Hoe monteer je een lichtkoepel in 10 eenvoudige stappen

Het monteren van een lichtkoepel is niet zo ingewikkeld als dat je in eerste instantie zou denken. Hieronder hebben we de belangrijkste 10 stappen geformuleerd om het voor iedere handige doe-het-zelver stap voor stap mogelijk te maken om zelf een lichtkoepel te plaatsen.

Stap 1. Maak een maattekening

Bepaal de plaats van de lichtkoepel aan de binnenzijde tegen het dakbeschot. Sla lange spijkers van onderaf door het dak in de hoekpunten van de lichtkoepel. Deze fungeren zo als referentiepunten op het dak.

Markeer vanaf deze referentiepunten ook de afmetingen voor de uit te zagen opening in het dak. Meet ook zeker beide diagonale afmetingen. Want als die gelijk zijn, dan mag je ervan uitgaan dat alle hoeken recht zijn.

Stap 2. Zorg voor een ondersteuning van de dakconstructie

Plaats liggers (ook wel stempels genoemd) aan beide zijden van de uit te zagen opening. De aanwezige balken die eventueel in de weg zitten, kunnen vervolgens zonder problemen uitgezaagd worden.

Stap 3. Zaag een gat in het dak

Maak met een hobbymes een snede in de dakbedekking. Doe dit één centimeter buiten de afgebakende lijnen van de opening. Boor eerst een gat, zodat je vanuit dit gat eenvoudig met een reciprozaag over de afgebakende tekenlijnen heen kunt zagen. Schroef hiervoor wel eerst een lat langs de zaagsnede om zo een verkeerde uitlijning te voorkomen.

Stap 4. Zaag een mogelijke balkconstructie uit

Een balk die mogelijk in de weg zit, kan eenvoudig handmatig of met een decoupeerzaag worden verwijderd. Verzamel de losse einden door een zogenaamde trim verbinding te maken. Dit is een dwarsbalk die de bestaande balken met elkaar verbindt, waardoor de constructie weer optimaal verstevigd wordt.

Stap 5. Breng de hulpconstructie aan

Zorg voor een verbinding van raveelijzers op de bestaande balken. Hier kan vervolgens de ligger op geschroefd worden. De uiteinden van de afgezaagde balken moeten op dezelfde manier op deze balk geschroefd worden.

Plaats vervolgens de tweede balk, zodat er een opening overblijft ter grootte van de ligger van de lichtkoepel. De overige zijden van de opening kunnen later naar wens met een materiaal naar keuze afgewerkt worden.

Stap 6. Breng een cementrand aan

Er moet onder de verticale verhoging van de lichtkoepel een cementrand worden aangebracht. Afhankelijk van het dakbedekkingsmateriaal is dit een waterdicht cement, zoals een koudlijm of harde bitumen. Breng het cement aan op de onderkant van de verticale verhoging en rond de dakopening.

Stap 7. Schroef de verticale verhoging vast

De verticale gevel kan nu over de dakopening worden geplaatst.

Stap 8. Breng het dakbedekkingsmateriaal aan

Deze stap gebeurt veelal volgens de instructies van de dakbedekking leverancier, omdat dit sterk afhankelijk is van het bestaande dakbedekkingsmateriaal.

Stap 9. Plaats de lichtkoepel

Monteer de lichtkoepel op de verticale gevel met behulp van de meegeleverde schroeven.

Stap 10. Zorg voor de afwerking

Klik als laatste de speciale SafeKlick afdekkappen op de gebruikte schroeven om zo een inbraak te voorkomen.

De installatie van je nieuwe lichtkoepel is nu voltooid. Deze installatieprocedure is in grote lijnen hetzelfde, ongeacht het type lichtkoepel dat je van plan bent te kopen. Als je echter een modulaire unit monteert die elektrisch opent en sluit, denk er dan goed aan uiterst voorzichtig te zijn wanneer je deze unit op de opstand plaatst. Want je wilt dan zeker voorkomen dat de kabels bekneld raken.

We wensen jou veel plezier met jouw nieuwe lichtkoepel!

top view of building with glass panel
white concrete dome interior
gray concrete building

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top