Er zijn heel veel goede redenen om in een dakraam of dakramen te investeren. Wil je jouw huis bijvoorbeeld wat extra opfleuren? Een dakraam kan dan de ideale oplossing bieden. Want naast het aanbrengen van veel meer natuurlijk licht in jouw huis, helpt een dakraam jou ook om je afhankelijkheid van kunstlicht te verminderen. Daardoor kun je niet alleen geld besparen, maar kan je ook jouw ecologische voetafdruk verkleinen. Plus met natuurlijk de bonus dat er dan ook veel meer frisse lucht door een benauwde kamer circuleert.
Welk dakraam voor jouw behoefte?
En of jij nu graag jouw keuken, hal, woonkamer of zolder wilt opfleuren, je moet altijd het type dakraam kiezen dat het beste bij jouw behoeften past. Het is dan bijzonder fijn om te weten dat er heel veel verschillende opties voor allerlei verschillende budgetten, levensstijl behoeften en esthetische voorkeuren zijn.
Sommige soorten dakramen zijn er enkel als een simpele toevoeging op jouw dak, zoals een ventilerend dakraam, die geopend kan worden of een vast dakraam. Daarnaast zijn er ook vele soorten kantel- of tuimelramen beschikbaar, die vooral voor de schuine daklijnen geweldig zijn. Je zou daarvoor eens bij de dakramen in een webshop kunnen kijken, om zo te ontdekken wat er wel niet allemaal beschikbaar is.
Welk type materiaal voor jouw dakraam selecteren?
Qua frame kun je bij een dakraam kiezen voor metaal, hout of PVC. Metaal is vooral een populaire keus bij historische panden en moderne huizen. De belangrijkste soorten van gebruikte metalen zijn roestvrij staal en aluminium.
Hout is ook een heel gebruikelijke optie, maar het kan soms lastig zijn om op het dak te komen om het hout zo optimaal mogelijk te kunnen onderhouden. Een hout met aluminium combinatie kan echter van binnen de fraaie uitstraling van hout bieden, maar is aan de buitenzijde zeer onderhoudsarm.
PVC is eveneens een heel onderhoudsarme keuzemogelijkheid. Maar deze dakramen beschikken vaak niet over de slanke frames waartoe een metalen versie wel in staat is of de prachtige natuurlijke uitstraling van hout.
Welk type dakraam kiezen?
Er zijn evenzo flink wat mogelijkheden als het gaat om het kiezen voor een bepaald type raam. Een standaard tuimeldakraam is een zeer populaire keus. Maar ook het uitzettuimel dakraam wordt vaak als optie gekozen. Verder zijn er natuurlijk ook nog de vaste dakramen, dakramen met een verhoogde tuimelas of een standaard dakraam die handmatig of elektrisch geopend kan worden. We laten ze even de revue passeren.
Een tuimel dakraam
Dit type raam is veelal behoorlijk bekend als een Velux- of Fakro-stijl dakraam. Het opent een beetje als een deur op een schuin dak. Het is perfect voor de zolder, badkamers en nog veel meer. Ze zijn echt superfijn in al die warme zomermaanden waarin je graag een soort openlucht douche-effect in je badkamer wilt creëren!
Een uitzettuimel dakraam
Als een variant op een tuimeldakraam behoort een uitzet tuimeldakraam tot de beste dakraam oplossingen op de markt. … Deze ramen worden met een handgreep aan de onderkant van het raam bediend en openen door naar boven te zwaaien, zodat je volledig van een prachtig panoramische uitzicht kunt genieten.
Een dakraam met een verhoogde tuimelas
Een dakraam met een verhoogde tuimelas is evenzo een variatie op een tuimeldakraam. Zo’n raam met een verhoogde rotatie-as opent dankzij een centrale draaimethode en kan voor de reiniging ervan heel simpel op 160 graden vergrendeld worden.
Een vast dakraam
Een vast dakraam werkt als een standaard dakraam dat normaal gesproken niet opengaat. Het is een aantrekkelijk raam om in huis te halen om zo op een natuurlijke wijze veel meer licht in een kamer te krijgen. Het is bovendien een behoorlijk kosteneffectieve optie. Een lichtkoepel kan een variatie hiervan zijn.
Een standaard te openen dakraam
Dit type dakraam werkt als een standaard raambeslag. In tegenstelling tot een vast raam kan het wel degelijk wat frisse lucht door de kamer laten circuleren. En het brengt uiteraard ook meer licht in de kamer waar het geplaatst is.
Welk formaat dakraam installeren?
Ook de maat van het dakraam kun je uiteraard zelf bepalen. De fysieke grootte van jouw dakraam heeft daarbij uiteraard invloed op het verlichtingsniveau en de temperatuur van de kamer waarin het geïnstalleerd is.
Hier vanuit gaande zal de omvang van het gekozen dakraam dus een verstandige keuze moeten zijn, die jou kan helpen het licht en warmte niveau dat jouw huis binnenkomt beter te beheersen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn grotere dakramen dus echt niet per se beter. Als het op een geschikte plaats geïnstalleerd wordt, kan een klein dakraam jouw kamer immers net zo goed opvrolijken!